SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Ik en mijn Ego
7 maart 2011 door Marenubium

Ik en mijn Ego

Hoe vaak kom ik de laatste tijd wel niet opmerkingen tegen als “dat is je Ego die spreekt”, of  “je Ego staat je groei in de weg”, of “als je je Ego opzij zet ben je ‘verlicht’”, of “het is alleen maar je Ego, die materie en macht aanhangt”, of “het is maar materie, en mij boeit het niet”.
Hierdoor krijgt het Ego voor mij persoonlijk een negatief tintje. In mijn ogen wordt daarmee gezegd: je mag niet genieten van materie.

Maar is dat nou werkelijk zo?
Is het Ego dan zo slecht?
Wat is er zo mis met genieten van materiële zaken?
Wat is er mis met trots op jezelf zijn dat je een studie goed hebt afgerond?
Wat is er mis met die goedbetaalde baan die je dan hebt verdiend?
Wat is er in Godsnaam mis met GENIETEN van jouw eigen inspanningen…

Ik ben er nu achter dat het Ego helemaal niet zo ‘slecht’ is, maar dat het eerder ligt aan de waarde die het Ego aan materiële zaken hangt. Het ligt aan de waarde die het Ego geeft aan de materie en waarmee het Ego zich identificeert.
Wij leren op school, vanuit de opvoeding en van de maatschappij dat uiterlijke status van belang is. Status waarmee het Ego zich sociaal kan identificeren. De status waarvan het Ego kan zeggen: dit ben IK! Kijk mij eens!
Kort door de bocht gezegd dan.
We voelen ons niks waard als we ergens in gefaald hebben of geen diploma hebben. We houden krampachtig vast aan dat beeld van huisje, boompje, beestje, en zijn teleurgesteld in het leven als we dit op ons dertigste nog niet bereikt hebben.

Wij zijn materie

Goed, dat is de ‘nare’ kant van het Ego; de uiterlijke zekerheid. De kant van het Ego die we eigenlijk niet onder ogen willen zien, en dan ook maar gemakshalve roepen dat we ‘geen ego hebben’, of hard roepen dat ‘we geen materie aanhangen’ en ‘geld niet belangrijk is’. Om daarmee jezelf voor de gek te houden dat je ‘op de goede weg zit’ naar de zogenaamde ‘verlichting’.
Maar in deze fysieke 3e dimensie kàn je niet om materie heen. Wij als zielen zijn immers gemanifesteerd in fysieke lichamen, in materie. En materie is ook de natuur, de dieren om je heen, je familie, jouw lichaam, en alles wat de mensheid aan het (op-)bouwen is.
Hoe kun je dan roepen dat je de materie niet aanhangt en verguist? Want daarmee verloochen je jezelf en de mensheid. Dat is meten met twee maten. En ja, jezelf dus gewoon weer lekker voor de gek houden.
Wees niet bang voor materie, want je bent immers zelf materie.
Wat is daar zo mis mee, wat is er mis met jou eigen IK? Hou gewoon lekker van jezelf, in alle aspecten die JIJ bent.

In de spirituele wereld en tijdens het ontwaken van ons bewustzijn wordt maar al te vaak en lukraak geroepen dat je Ego en je Ziel voortdurend met elkaar in conflict zijn.
En dat je met je Ego moet onderhandelen om je Ziel haar doel te laten bereiken, namelijk: verlichting en groei naar eenheid en bewustwording.
Onzin. Er is niks te onderhandelen.
Je mag van je Ego houden. En waar jouw Ego van houdt, daar mag je ook van houden.
Tijdens het bewustwordingsproces volgt je Ego vanzelf wel het pad van de Ziel, omdat in dit proces de waarde die jouw Ego geeft aan de materie begint op te schuiven en plaats maakt voor zaken die belangrijker worden. Niet materiële zaken. Vanzelf. Is me dat mooi.

Je Ego zal zich steeds minder gaan identificeren met materie. Want dat zal je Ego steeds minder nodig hebben. Er wordt een andere waarde aan materie gegeven, er wordt een ander belang en doel aan ‘gehecht’. Dat heet met een mooi woord dan ook wel ‘onthechting’.
Maar dat neemt niet weg dat je niet meer mag genieten van materie.
Sterker nog, in mijn geval kan ik steeds meer gaan genieten van materie. Waar ik ooit impulsief spullen om me heen verzamelde en vond dat ik een bepaald bankstel ‘moest’ hebben of ‘die dure keuken’ of die bepaalde boeken of diploma’s, omdat iemand in mijn positie die ‘moest’ hebben, maar ik er nooit meer naar omkeek en daarmee al die zaken ‘waardeloos’ werden, kan ik nu werkelijk waar genieten van de spulletjes waar ik nu zelf voor gespaard heb en die ik zelf ‘wil’ hebben of ‘wil’ bewerkstelligen. En daarmee worden die spulletjes voor MIJ waardevol, en niet voor een ander. De maatschappij en mijn omgeving bepalen niet meer voor MIJ wat waardevol is, dat bepaal ik zelf. En ik kan er nu veel meer van genieten omdat het van mijzelf uitkomt, en niet meer buiten mij zelf; ik leg mijn zekerheid niet meer buiten mij.

Goed, er zijn mensen die gewoon kiezen voor een levensstijl zonder of met zo min mogelijk materiële zaken. Dat is een keuze waar ook helemaal niks mis mee is. Maar dat houdt niet in dat die keuze voor iedereen geldt en iedereen maar deze weg ‘moet’ inslaan. Je hoeft je Ego niet te verguizen en opzij te duwen of krampachtig te onderdrukken om dat pad naar verlichting te vinden. Want dat Ego volgt vanzelf wel en dient vanzelf wel je Hogere Doel.

Wisselwerking tussen Ego en Ziel

Je hebt je Ego nodig om te bepalen waar je innerlijke zekerheid ligt.
Ik hou van mijn ego omdat deze waarde weet te hechten aan materie. Ik hou van mijn Ego omdat deze mij kan laten voelen wat genieten is. Ik hou van mijn Ego omdat mijn ziel zich anders doodongelukkig zou voelen in deze materiële, 3e dimensie en illusionistische wereld. Mijn Ziel heeft mijn Ego nodig om te kunnen bepalen wat belangrijk en waardevol is. Zo zal mijn Ziel op haar beurt mijn Ego laten zien en leren waar mijn Ego belang aan mag gaan hechten. En zo zal zelfwaardering, de innerlijke zekerheid, steeds meer en stapje voor stapje belangrijker gaan worden dan de uiterlijke zekerheid.
Wat een machtig mooie wisselwerking.

  Gerelateerde berichten

6 reacties  
 • frans schrijft:
  11 maart 2011, 19:10:04

  staat ook al op argusoog :-)
  zou je mij kunnen vertellen waar jou ego zich dan wel bevindt.
  ik zoek al jaren, maar steeds blijkt het niet daar te zijn waar ik dacht dat het zich bevond. zit het in mijn hersenen, in mijn grote teen of ergens anders. of is het zo dat mijn ego gebaseerd is op datgene wat mij is aangeleerd wat ik ben; socialisatie? zich dus bevindt in TIJDELIJKE identificaties met iets of iemand zijn mening, ook al is dat de eigen mening. in wat jij probeert te verwoorden zitten zoveel tegenstrijdigheden dat het ook jou zoektocht naar het ego mooi uitdrukt, net als ik in die van mij tegenkom. maar gevonden heb je het niet, en dat zal je ook niet lukken ;-)
  het ego identificeert zich bovendien als afgescheiden identiteit; en zolang we dat zo voelen leven we in een complete illusie. een vlinder die hier op de veluwe zijn vleugels spreidt kan een storm in de amazone veroorzaken is het reële voorbeeld dat daarbij wordt gebruikt. en gezien onze verbondenheid met alles is er geen sprake van een afgescheiden individueel ego.
  hartelijke groeten en succes op je weg
  frans

 • Marenubium schrijft:
  11 maart 2011, 19:47:55

  Ja, hartelijk dank voor het plaatsen :)

  Ik weet niet of jouw vraag ‘waar het ego zich bevindt’ er wel toe doet. Voor mij althans niet, dus heb ik mijzelf die vraag nooit gesteld ;)
  Het is er blijkbaar, en het heeft zoals gewoonlijk weer eens een naampje gekregen.
  Zijn wij als mensheid in staat alles wel goed te duiden? Ik vraag het me af. En dat is voornamelijk mijn zoektocht: de zoektocht naar mijn eigen waarheid door de waarheden van anderen onder de loep te nemen en mijzelf en anderen daarover vragen stellen. Omdat we nu eenmaal anderen (nodig) hebben om onszelf te kunnen ontwikkelen. Uit dat oogpunt is dan ook dit artikel ontstaan. En zo zullen er meer volgen!

  Ik ben het met je eens dat het zgn. Ego zich tijdelijk identificeert; zo staat het ook enigszins in mijn artikel geschreven. Middels het Ego schuift je eigen waardebepaling steeds een stukje op. Vandaar ook mijn opmerking dat je het Ego nodig hebt om je innerlijke zekerheid te kunnen bepalen. Het Ego is m.i. een middel, en geen doel. En ook ben ik het met je eens dat er geen sprake is van een afgescheiden individueel Ego. Sterker nog, het is een onderdeel van jouw zelf als geheel, en het heeft dus geen zin om 1 onderdeel van jouw zelf te onderdrukken of te negeren. Wij mensen hebben ‘bepaald’ dat het Ego een afgescheiden identiteit is, iets wat los staat van onszelf. Ghi. Dat vind ik persoonlijk heel erg vermakelijk.

  maar gevonden heb je het niet, en dat zal je ook niet lukken

  In jouw ogen heb ik het misschien niet gevonden. Maar wat als ik het voor mezelf nu wel gevonden heb? Is dat niet het allerbelangrijkste?
  Op zoek naar jouw eigen manier, en jouw eigen helderheid ontdekken?
  Er zijn zoveel meningen, waarheden en opinies als er sterren zijn, maar het allerbelangrijkste is jouw ster te vinden, jouw eigen mening en opinie en daarmee jouw eigen waarheid en het voor jouw zelf helder te hebben. Dus op naar de volgende zoektocht :D
  Bedankt voor je reactie, en dat onze wegen zich tijdelijk even hebben mogen kruisen ;)

 • shem schrijft:
  11 maart 2011, 20:51:44

  Leuk , je ego zichzelf goed laten praten.

  (mocht je nu heftig willen reageren, dan heb je hem meteen te pakken … ;p)

  Ik denk dat er een groot verschil is tussen Ego en het materiele aspect waar je het nu over hebt. Ego is vooral het onderbuikgevoel van gelijk willen hebben.

  Overigens kan je zoeken naar Ego zover je wil, omdat je het ook zelf bent speelt het een schaakspel met je en kan het altijd net een stap verder vooruit denken dan jijzelf, omdat het over overleving gaat.

  een ander aspect is dat het zoals pijn niet te bepalen is, hoeverder je zoekt naar de echte oorzaak van de pijn , hoe kleiner de locatie wordt en uiteindelijk verdwijnt.:)

  • Marenubium schrijft:
   12 maart 2011, 22:12:47

   Dag Shem,

   Hier heb ik wel even over moeten nadenken om het te kunnen snappen, lol.
   Maar ik begin je te volgen. Wat in mijn ogen het Ego is, is de identificatie met het materialistische, zichzelf sociaal kunnen identificeren (zie sociale identiteitstheorie van Tajfel en Turner; http://nl.wikipedia.org/wiki/Identiteit_(eigenheid)) en zichzelf daardoor kunnen ‘plaatsen’ binnen de maatschappij. Zichzelf kunnen waarderen, of weten te waarderen, door de zekerheid buiten zichzelf te leggen. Ego ‘kent’ in mijn opinie geen eigenwaarde, want daar valt immers en bijv. geen geld mee te verdienen of geeft je geen dak boven je hoofd. Zoals dat nu eenmaal volgens de maatschappelijke normen en waarden bepaald (opgelegd!) is.
   Dat levert strijd op, als iemand bijvoorbeeld begint te beseffen dat er wel wat meer is dan alleen maar dat geld, die maatschappij en dat huis.
   In zo’n fase is je Ego je inderdaad steeds een stapje voor, in de vorm van twijfel, angst, etc. Uit dat alles komt volgens mij ook het machtsvertoon voort, het gelijk willen hebben, de beste willen zijn, de winnaar zijn, noem maar op.
   Door invloed van (o.a.?) de Ziel kan dat Ego wel degelijk ‘leren’ belang en waarde te hechten aan het Zelf. Het Ego bestaat in deze 3dimensionale wereld, en leert de Ziel hierover. De Ziel bestaat in whatever dimensie, en leert hier het Ego over. Samen komen ze er dan heus wel uit. Teamspirit!
   Ik denk dan ook niet dat het Ego uiteindelijk verdwijnt; het ondergaat alleen een verandering, of gaat op in het geheel.

   Ik kan er alleen niet zo goed bij waarom er over het Ego steeds gesproken wordt als een op zichzelf staande ‘entiteit’, alsof het de duivel in hoogsteigen persoon is waar je je van los ‘moet’ maken. Als het de donkere kant van jouw zelf is, waarom zou je die uit willen bannen? Licht kan niet zonder duisternis, en vice versa. Pas beiden zien en erkennen maakt 1 geheel. Anders levert het alleen maar een hopeloze strijd op :)
   Zonde van je energie in mijn opinie :)

 • Astrid schrijft:
  12 maart 2011, 11:26:28

  Lief mens en ziel,

  Jou ego is héél goed en krachtig, het heeft alleen nog wat meer leiding nodig van jou als ziel.
  Het is net als met kind en ouder, het kind heeft aansturing nodig van de ouder, om te kunnen leren, en te ont-wikkelen. laat je het aan het kind alleen over dan verdwaald het kind in deze grote mensenwereld.

  Voor als je wilt… lees eens “De kracht van het Nu van Eckhart Tolle, of Cursus in Wonderen van The foundation for inner peace, of op weg met de Baghavad gita van Manshuk Patel.

  Deze boeken laten op en top zien hoe (subtiel)het ego werkt, en hoe de ziel haar kracht heeft te nemen om juist uit de aardse matrix te komen. Want voor alle duidelijkheid, je bent hier als ziel, in een menselijk jasje naar aarde gekomen om van de aardse ervaringen te leren. Je dient hiermee het hoger doel van jou als ziel, de weg naar eenheid, met je bron, met Al dat is… en dat is dus meer dan alleen het aardse leven.

  Met Liefde, Astrid

  • Marenubium schrijft:
   12 maart 2011, 22:24:23

   Dag Astrid,

   Ik kan niet anders dan het eens met je zijn.
   Zoals eerder al werd opgemerkt op argusoog.org door Wunjo:

   Mooi omschreven, de ontwikkeling van het ego, van heerser naar dienaar

   En zo is het, mooier kan ik het zelf niet omschrijven dan dit :)
   Bedankt voor je reactie!


Geef een reactie

http://blog.kruiderie.nl/ik-en-mijn-egoYou must be logged in to post a comment.

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa
© Kruiderie