SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Kristal uitgelicht: Rozekwarts
2 februari 2017 door Marenubium

Rozekwarts

Normaliter dient zich wekelijks wel een kristal aan. Het lijkt er echter op dat het nu de tijd is van de Rozekwarts, maar met een langere adem dan een week. Al sinds januari dient zij zich aan en ben ik ze her en der aan het weggeven: mijn lezingen en adviezen spreken over Rozenkwarts al meer dan een maand. Mijn collectie slinkt derhalve zienderogen, haha.
Het ziet er naar uit dat zij zich deze periode verbindt met het sterrenbeeld Waterman. Aangezien dit toch wel bijzonder is, want ze is normaliter verbonden met Weegschaal. Dus ze is erg vroeg voor haar doen.
Het werd derhalve weer tijd voor een artikel.

Waterman en Rozekwarts

Water reinigt, water verbindt. Water staat ook voor emoties, zaken die je niet snel onder controle hebt: “zo vlug als water”. Een Waterman kan twee kanten op: handelen vanuit het hart/emotie of handelen vanuit verstand/logica. Ja, dat kan ook heel goed een Weegschaal zijn, maar Waterman is toch iets meer water en hartgericht.
De periode waar we nu doorheen gaan, gaat om liefde en alle zaken die vanuit liefde ontstaan of zullen ontstaan (creatie).
Waterman past hier heel goed bij, maar omdat het verstand er vaak nog tussen zit, geeft Rozekwarts nu een helpende hand of zetje.
Een vriendelijke dan ☺ Want Rozekwarts is de liefdessteen bij uitstek: de warme, zachte vrouwelijke energie die zij uitstraalt vertelt je lief te zijn voor jezelf. Ze helpt je het teveel aan water (de emotie) te temperen en meer vanuit het hart te regeren. De regie over te nemen, in eigen hand, op een zachte, liefdevolle wijze.
Rozekwarts creëert, ze geeft vorm aan je hartewensen, in plaats van in willen, emotie en gedachten te blijven steken. Ze helpt je verder, ze maakt je eigen behoeften kenbaar en helpt je deze ook te kunnen vormgeven (uiten, creativiteit, noem maar op).
Een steuntje of zetje in de rug wat Waterman zeker even nodig heeft.

Ontstaan

Rozekwarts, de naam zegt het al, is een kwarts. Om te begrijpen wat een kristal doet, is het belangrijk te weten hoe een kristal ontstaan is (lang leve mijn opleiding edelsteendeterminatie!). En oh, hoe simpel en klein ze er ook mag uit zien, ze is zo enorm groot en complex! Waarschijnlijk geeft haar dat die “vrouwelijke touch” (gender-specifieke opmerkingen even daargelaten).
(Roze)kwarts ontstaat door extreem hoge temperaturen na vulkaanuitbarstingen. Ze ontstaat in stollingsgesteente in kleine kamers, het zgn. Pegmatiet gesteente, oftewel ganggesteente. Het Latijnse “Pegma” betekent zoiets als “boekenkast”. Daarin zijn verschillende lagen gesteente gestapeld, waaruit verschillende kristallen ontstaan. Dus ze is in een gesloten holte gevormd onder extreme druk met andere zusters en broeders om zich heen. Bovendien zijn bij dit proces vluchtige bestanddelen nodig, zoals water. Rozekwarts heeft dus weten te groeien door water en vuur. Dit geeft haar relatie weer aan met…Waterman ☺.
De hoeveelheid vuur waaruit ze geboren is, is getemperd door water. Het teveel aan water, is getemperd door vuur. Rozekwarts weet dus bij uitstek wat balans is tussen hart en verstand, ze is hier immers uit ontstaan. Omdat ze ook heel veel andere kristallen naast zich heeft zien ontstaan, uit dezelfde elementen waaruit zij bestaat, kent ze naastenliefde. Door al die druk en drukte om haar heen is ze gevormd tot wie ze is.
Kalm aan, rustig aan, volhardend, is ze gevormd, heeft ze met liefde haar ruimte gedeeld, want veel ruimte heeft ze toch niet nodig. Ze deelt zichzelf en haar ruimte graag met anderen, maar opofferen zal ze zich nooit. Ze kan heel goed haar eigen grenzen bewaken en negativiteit van zich af laten glijden als water, of dit verzachten (niet onder de “indruk zijn van”).
Ze gaat langzaam maar volhardend haar eigen weg.

Ze is dan ook een steen die haar eigen grenzen kent en haar eigen ruimte toe-eigent. Ik persoonlijk beschouw haar als een liefdevolle zuster: ze is geen moeder of grootmoeder, ze is een zuster. Ontstaan in geborgenheid (de boekenkast), evoluerend in het geven van ruimte, liefde en creatie.

Ze is gehard door liefde, passie en emotie. Ze laat zich echter niet zo snel in een vorm kneden; haar breuk noemen we “schelpvormig” of “splinterig” in de edelsteendeterminatie: als ze breekt lijkt de breuk op die van een schelp of dik glas. Je moet net de juiste spot weten te vinden om haar goed te kunnen breken. Want splijten zal ze nooit!
Ze behoort tot het Orthorombisch kristallenstelsel, oftewel “trigonaal”, wat weinig verschilt van het hexagonaal. Echter is ze weer niet volledig hexagonaal wat haar geen symmetrie geeft. Daarom is ze ook moeilijk te breken! Ze is perfect zoals ze is, bij een slechte breuk zal ze in splinters uiteenspatten. Die behoorlijk pijn kunnen doen.

Ze ziet er dan wel lief en schattig uit, maar volharding is ook 1 van haar meest harde (!!) eigenschappen. Heb je je eenmaal iets voorgenomen, maar heb je moeite dit te bewerkstelligen, dan is Rozekwarts de ideale steen voor je.

Ze vertegenwoordigt al met al de perfectie van onvoorwaardelijke liefde en acceptatie, ze zal zichzelf daarbij nooit verliezen of haar grenzen overgaan. Ze brengt harmonie.

Actief kristal & gebruik

Rozekwarts staat symbool voor Aphrodite en Venus. Ze vertegenwoordigt schoonheid en liefde. Ook is ze 1 van de 3 meest werkzame kristallen binnen de heilige drie-eenheid, naast amethist en bergkristal. Ze is daardoor een zeer aanwezig en actief kristal. Normaliter beveel ik geen langdurig gebruik van een actief kristal aan, maar Rozekwarts is zacht en lieflijk en geeft haar energie geleidelijk af.
Je kunt haar bij je bed plaatsen, op een nachtkastje, in een ruimte waar het zeer druk is, naast een vaste telefoon, in je broekzak of op de huid in een sieraad verwerkt.
Een erg veelzijdig kristal dus.
Als je haar plaatst naast een zoutkristal heeft dat tevens een reinigende werking in de ruimte zelf en een betere zuurstof opname (goed voor mensen met ademhalingsproblemen).

Reiniging

Rozekwarts kan goed gereinigd worden door het gebruik van aarde of water.
Zonlicht verbleekt een Rozekwarts, leg haar dus nooit in de zon.
Omdat ze zo actief is, reinig haar dan 1x per week bij intensief gebruik onder zacht (!!) stromend water (even afspoelen of 10 minuten bij intensief gebruik), leg haar in een stroompje water (natuur) of direct op een bedje zwart zand (3 uur, halverwege even omdraaien).

Extra informatie

Chakra: hart en wortel

Endocriene klieren: Thymus/Zwezerik (hartchakra), geslachtsorganen

Structuur: Orthorombisch, informatiestroom bevorderend.
Vanwege Trigonaal/Hexagonaal: energie gevend/aardend, organiserend en ondersteunend.

Veel plezier met dit geweldige en veelzijdige kristal :D

    Gerelateerde berichten

Geef een reactie

http://blog.kruiderie.nl/kristal-uitgelicht-rozekwartsYou must be logged in to post a comment.

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa
© Kruiderie