SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Kristal uitgelicht: Turkoois
25 juli 2012 door Marenubium

Turkoois of Turquoise

TurkooisDeze keer heb ik Turkoois gekozen. Turkoois of Turquoise heeft een glas- of wasglans en komt voor in de kleuren hemelsblauw, grijsblauw, appelgroen tot blauwgroen met meestal bruine tot zwarte vlekken. Deze zwarte tot bruine vlekken worden gevormd door limoniet, zandsteen of jaspis. De grijs- tot blauw-groene kleur wordt gevormd door koper, aluminium zink of ijzer. Turkoois is een koper/aluminium fosfaat en wordt meestal in druiventrossen of knollen gevormd. Het ontstaan van dit mineraal wordt veroorzaakt door een chemische reactie tussen water, aluminium en koper. Turkoois wordt nagemaakt door chalcedoon of howliet kunstmatig te kleuren; dit zijn poreuze mineralen die vrij makkelijk te verven zijn. Het verschil tussen echte turkoois en imitatieturkoois zit ‘m in het gewicht en kleur; turkoois is een vrij lichte steen (voelt aan als plastic) en komt bijna niet voor in zuiver blauw. De meest verkochte variant is nu echter synthetisch.
De handelsroute van Turkoois naar Europa verliep vroeger over Turkije. Daardoor kreeg het mineraal de Franse naam ‘Turkies’ (Turquies) mee, wat ‘Turkse steen’ betekent. Al gauw werd dit Turquoise of Turkoois, en werd de overeenkomstige kleur vernoemd naar dit mineraal. Een minder bekende naam of synoniem is Kallaiet; dit is een afgeleide van het Griekse ‘kalla lithos’ wat ‘mooie steen’ betekent.
Verwisseling is o.a. mogelijk met Amatrix, Lazuliet, Amazoniet en Chrysocol (kiezelkoper of kiezelmalachiet).

Geschiedenis & Gebruik

Aztec mask of XiuhtecuhtliWereldwijd werd Turkoois geroemd om zijn hemelsblauwe kleur.
Reeds 6000 jaar voor  Christus gebruikten de Egyptenaren Turkoois in de graven van hun Farao’s. Er is een hele tempel gewijd aan de Godin Hathor, de “blauwe godin”, die Vrouwe van Turquoise werd genoemd.
4000 jaar voor Christus werd Turkoois geëxploiteerd vanuit de Sinai; de steen werd vooral gebruikt als siersteen, amulet of make-up.
In Zuid-Amerika gebruikten de Azteken het mineraal in hun heilige rituelen; niemand mocht in bezit zijn van de heilige steen: deze was alleen voorbestemd als offer en versieringen voor hun goden. Later gebruikten zij de steen echter in hun onderhandelingen met de Spanjaarden.
De Navajo indianen noemden Turkoois “Gevallen Hemelsteen”. Vanwege de vele kleuren waarin Turkoois voorkwam, representeerde de steen de kleuren van de natuurlijke (en heilige) wereld. In pre-colombiaanse tijd werd het mineraal alleen in hun heilige rituelen gebruikt. Met de komst van Columbus leerden de Indianen goud- en zilversmeden en werd de steen in sieraden verwerkt en geëxporteerd. Nog steeds staat de steen in hun cultuur symbool voor de rijkdom van iemand.
Voor de Apache indianen staat Turkoois symbool voor de verenigde Geesten van de Zee en Hemel. Een medicijnman werd niet geëerbiedigd en gerespecteerd zonder Turkoois in zijn bezit. Het verlies van de steen zou ziektes veroorzaken die alleen geheeld konden worden door een medicijnman.
Tevens zou de steen de krijgers en jagers beter te helpen richten; zonder Turkoois op de boog of speer zouden ze geen doel treffen.
In Tibet wordt de steen geacht het Boze Oog af te weren en geluk te brengen. Tot op de dag van vandaag dragen hun paarden kettingen van vilt om hun hals waar Turkoois in is verwerkt.
In Perzië en de Arabische landen werd (en wordt) Turquoise ‘Fairouz’ genoemd, wat ‘overwinnaar’ betekent. In het huidige Perzië (Iran) is Turkoois nog altijd de nationale edelsteen.
Momenteel wordt Turkoois alleen nog gewonnen in Mexico (Chihuahua, Sonora), de Verenigde Staten (Nevada, Arizona), China en Iran.

Werking

Turkoois-WerkingTurkoois is een koper- en waterhoudende steen. Hemelsblauw of zeegroen, je kunt er niet omheen dat Hemel (Lucht) en Zee (Water)
vertegenwoordigd zijn in deze steen.
Dit zijn beweeglijke elementen, en zo ziet Turkoois er ook uit: beweeglijk, veranderlijk, grillig.
Turkoois is gevormd door langzame beweging: water dat door rotsige bodems sijpelt en een langzame reactie (=verandering) vormt met koper en aluminium. In die zin kun je stellen dat Turkoois ‘oud water’ is. Oud water, wat langzame verandering bewerkstelligt. Turkoois is dan ook geschikt voor het loslaten van oude gedragspatronen en bij verwerking van het verleden (rouw/verlies/trauma’s). Het beschermt je daarbij tegen zelfdestructieve gedragspatronen en een slachtofferhouding; het kristal werkt inzichtgevend en laat zien dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk en gedrag. Het ‘wees maar lief voor jezelf, verandering komt toch wel‘ en ‘geen woorden maar daden‘.
De steen werkt daarbij op het Hart en Stem (houden van jezelf en jezelf durven uiten).
Het is niet echt een steen voor zelfliefde, daar is Jade meer geschikt voor (zie mijn vorige artikel over Jade). Turkoois zou een vervolgsteen kunnen zijn op Jade in Kristaltherapie.
Het Luchtelement in Turkoois vertegenwoordigt de Geest, het Denken. Het grillige, beweeglijke denken waar je soms horendol van kunt worden. Turkoois is tweeledig: Lucht en Water, Logica en Gevoel. Bi-polair vertegenwoordigd in 1 geheel. Turkoois is daarmee uitermate geschikt bij een bi-polaire stoornis: het leert je denken en gevoel in balans te brengen. In spirituele termen is bipolaire stoornis een gevolg van een verstoorde IK ontwikkeling waarbij het overmatig denkproces afgewisseld wordt met het overmatige gevoelsproces. Turkoois kan hierin ondersteuning bieden.
Turkoois helpt tegen grillige stemmingswisselingen, depressie, apathie en paniekaanvallen. Turkoois brengt rust en balans in/tussen je hoofd en je hart en bevordert creativiteit en communicatie.

Actief Kristal

Turkoois is een zeer actief kristal met een lange werking. Alweer tweeledig of tegenstrijdig. Actieve kristallen hebben meestal een kortdurende werking en zijn niet geschikt voor langdurig gebruik (ze zijn geschikt voor plaatsing in ruimtes, slaapkamer en kristaltherapie). Passieve kristallen zijn geschikt voor langdurig gebruik (op het lichaam dragen). Turkoois is hier een combinatie van. Soms kan ik zelf deze steen niet echt plaatsen.
Misschien dien ik de kristallen maar eens te gaan ‘herwaarderen’ om ze in een juist hokje te kunnen plaatsen. Aan de andere kant…is in hokjes plaatsen wel zo’n goed idee?
Turkoois heeft me laten zien van niet.
Neem deze steen zoals hij/zij is: ga hierbij uit van jouw eigen gevoel. Soms is een snelle en actieve werking gewenst, soms een langzame, passieve werking. Leg de steen weg als deze tegen je begint te werken (te actieve werking, waarbij je in extremen kunt vervallen) en ga voor jezelf experimenteren in welke veelvuldigheid of hoedanigheid je de steen bij je kunt hebben.
Een te actieve werking kan zich uiten in: verandering in emotionaliteit (plots moeten huilen/schreeuwen/uitbarstingen uit het niets) of verandering in je denken (opeens depressief/manisch zijn of blijven malen als je rust nodig hebt). Kortom, te snelle en sterke veranderingen die je niet echt kunt herleiden.

Toepassingen

Afhankelijk van de gebruikswensen (zie hierboven bij Actief Kristal) kun je Turkoois bij je dragen of in een ruimte plaatsen. Turkoois is vanwege zijn porositeit niet geschikt om direct op het lichaam te dragen; huidvetten en zuren (denk aan zweet) dringen snel door in de steen waarbij verkleuring kan optreden (dit is wellicht de reden waarom mensen vroeger dachten dat het mineraal de gezondheid van de drager aangaf). Het is daarom en zeer zeker geen “knuffelsteen”. Ook vanwege het kopergehalte is langdurig lichaamscontact niet gewenst: dit kan een kopervergiftiging of uitslag veroorzaken.
Turkoois is veel verwerkt in sieraden. Mocht je in bezit zijn van een dergelijk sieraad, dan dient aanbeveling dat er geen rechtstreeks huidcontact is met het kristal. Zie verder ‘Reiniging’ hieronder.
Draag Turkoois in je broekzak of in een satijnen zakje in bijv. een beha. Turkoois is niet geschikt om bij je bed te plaatsen (nachtkastje/onder het kussen) omdat de steen daarvoor te actief is.
Het kan dan een averechtse werking hebben en zeer onrustige slaap veroorzaken.

Vanwege zijn veelzijdigheid en actieve werking, dient het aanbeveling Turkoois in overleg met een kenner te gebruiken als je twijfel hebt. Ik zei eerder hierboven dat je uit dient te gaan van jouw eigen gevoel, maar bij twijfel gewoon vragen en je laten informeren. De steen is niet altijd geschikt en niet in iedere situatie. Voorzichtigheid is gewenst.
Mijn eigen Turkooizen ruim ik op na gebruik: ze gaan na gebruik en reiniging in een houten doosje tot ze weer in mijn gedachten opkomen. Ik heb ze soms bij mijn computer liggen (activiteiten), in het zicht als ik schrijf, of ik neem er 1 mee in mijn broekzak bij gesprekken (sollicitaties/voordrachten e.d.). Dit is echter hoe ik Turkoois toepas, dat kan anders zijn in jouw geval.

Succesvolle combinaties met andere kristallen

Turkoois is vooralsnog te combineren met complementaire kristallen, denk daarbij vooral aan kleur: Groen-Paars, Blauw-Geel/Oranje.
Amethist, Citrien, Ametrien (combinatie van Amethist en Citrien), Topaas en Oranje/Honing Calciet zijn in ieder geval kristallen die je gerust naast Turkoois kunt gebruiken.
Heb je vragen over andere stenen, dan schroom niet om hierover contact op te nemen.

Reiniging

Turkoois is een poreus kristal en derhalve niet te reinigingen met water, zeep of zout. Tevens zorgt direct zonlicht voor verkleuring van de steen. De steen is niet maan-gerelateerd, dus opladen in maanlicht heeft geen zin. Leg deze steen in zwarte aarde, in een zakje tegen het vocht om hem te reinigen.
Naar gelang het gebruik dient de reiniging te zijn. Houdt hier 1 op 3 aan: 1 dag/nacht reiniging op  3 dagen intensief gebruik. 6 dagen gebruik is dan 2 dagen/nachten reiniging, 12 dagen gebruik 3 dagen/nachten, etc.
Verder is Turkoois ‘te arrogant’ om opgeladen te worden door andere stenen. Dat is een speels grapje van de steen zelf. Bij de vraag hoe ik hem mocht of kon opladen, kreeg ik het antwoord: “ik ben te oud en te wijs om opgeladen te worden door jongeren“. Tja. Opladen door Hematiet of Seleniet (zie mijn vorige artikel over seleniet) beviel mijn Turkooizen in ieder geval niet.
Maak er zelf maar iets moois van :)
Turkoois is gevormd door aarde, lucht en water. Lucht en Water zijn veelvuldig aanwezig in de steen, het komt derhalve Aarde en Vuur tekort. Vuur zal de steen verbranden, dus blijft alleen nog de (zachte) Aarde over. Turkoois mag dan wel ‘hard’ overkomen, het heeft soms net als wij zachtheid nodig.

Extra Informatie

Chakra: vierde chakra (hartchakra) en 5e chakra (keelchakra)

Endocriene klieren: Thymusklier of Zwezerik (hartchakra) en Thyroîd of Schildklier (keelchakra)

Structuur: Triklien; open en beschermend

Chemische samenstelling: CuAl6[(OH)2lPO4]4.4H2O (koperhoudend basisch aluminium fosfaat), hardheid 5-6, dichtheid 2,6-2,8

Meer informatie:

Wikipedia (Nederlands)
www.amerika.nl (Nederlands)
Turkooismijnen van de Farao’s (Nederlands)

    Gerelateerde berichten

Geef een reactie

http://blog.kruiderie.nl/kristal-uitgelicht-turkooisYou must be logged in to post a comment.

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa
© Kruiderie