SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Kristal van de week: Jade
22 november 2011 door Marenubium

JadeJade(iet)

Deze week heb ik Jade gekozen. Jade is een verzamelnaam voor verschillende soorten mineralen. In de eerste instantie jadeiet en nefriet. Jadeiet kennen we als de smaragdgroene ‘edelsteen’, terwijl nefriet eerder als mineraal aangeduid wordt. Een mineraal wordt Jade genoemd als het mineraal veel jadeiet bevat en nefriet als er vooral nefriet in voorkomt. Jadeiet en nefriet hebben dan ook een compleet andere chemische samenstelling.
In deze categorie kennen we ook Serpentijn, welke onterecht onder de noemer Jade wordt verkocht of als ‘imitatie Jade’. Serpentijn heeft ook een afwijkende chemische samenstelling ten opzichte van Jadeiet.

In dit artikel behandel ik dan ook alleen Jadeiet, de ‘echte’ jade zoals we die kennen uit het Oude China. De steen komt voor in verschillende kleurnuances; van groen naar geel en bruin tot violette schakeringen. Dit in tegenstelling overigens tot nefriet, welke ook oranje, wit, blauw of zwart kan zijn. De meest voorkomende en begeerde kleur is echter licht- tot donkergroen. De steen is doorschijnend tot opaak met een vettige, vaak zelfs parelachtige glans. De steen behoort tot de Pyroxeengroep; dit zijn belangrijke silicaten in magmatische en metamorfe gesteenten. Pyroxeen is afgeleid van het Griekse Pyros (vuur) en Xenos (vreemd). Vreemd gevormd door vuur, of gevormd door vreemd vuur. Maak er maar iets moois van!

Gratis Co2 energiecentrale

Mineralen die tot pyroxeengroep behoren staan erom bekend dat ze CO2 kunnen omzetten in magnesium-bicarbonaat oplossingen. Hierdoor wordt o.a. Serpentijn dan weer gevormd.
Als deze groep pyroxenen met water wordt vermengd en blootgesteld wordt aan Co2, verdwijnt de C02 en komt er warmte voor in de plaats. Andere, bekende mineralen die tot deze pyroxeengroep behoren zijn peridoot en olivijn. Deze mineralen vinden we terug in stollingsgesteenten zoals basalt, gabbro en peridotiet.
En laten olivijn en pyroxeen dan ook de belangrijkste mineralen zijn die zich in de bovenmantel van de aarde bevinden. Deze bovenmantel bevindt zich direct onder onze aardkorst.
Pyroxenen zijn gratis C02 energiecentrales. Puur natuur en milieuvriendelijk.

Linkjes voor verdere uitleg:

Oplossing voor C02 probleem

Onze aardkorst

Peridotieten en C02

Uitleg over pyroxenen (pdf)

Geschiedenis

Jadeiet is een oeroude edelsteen welke omgeven wordt door mythes en bijgeloven. Voor zover bekend gaat de geschiedenis van Jadeiet 7000 jaar terug. In de pre-historie stond dit mineraal bekend om zijn sterkte; er werden wapens en gereedschappen van gemaakt. Tijdens de Spaanse veroveringen van Midden- en Zuid-Amerika kreeg de steen de bijnaam ‘piedra de Yjada‘, wat lendensteen betekent. Men geloofde namelijk dat Jade een middel was tegen nier- en blaaskwalen. De steen werd dan ook op of bij de lendenen gedragen.
In 3000 B.C. stond Jade in China bekend als yu; ‘de mooiste steen’. Hedendaags wordt de steen zo nog steeds genoemd en beschouwd als een ‘koninklijk juweel’ of ‘het groene goud’. Een Chinees spreekwoord verwijst nog altijd naar de waarde die aan de steen gegeven werd: ”Goud heeft een prijs, maar Jade is onbetaalbaar” (vrije vertaling). Net als de zogenaamde zeepsteen en chalcedoon soorten wordt Jade al duizenden jaren geslepen en bewerkt door de Chinezen.

Werking

Voor mij is Jade omhuld met een zachtgroen en helend licht. Welke kleur Jade dan ook fysiek heeft. De lieflijke, zachtgroene trilling stelt je in staat het hart te genezen en tot rust te brengen. Jade voert je terug naar je hartcentrum, terug naar jezelf. Eenmaal in dit centrum aangekomen kun je de Droomtijd binnengaan, zoals de Indianen dat noem(d)en. Jade is daarmee een prettige meditatie steen, bevorderlijk voor de nachtrust en behoedt je voor angstige dromen.
Jade staat bekend als een steen der wijsheid; wijsheid die je alleen in rust kunt vinden.

Jade is een beschermende steen en in staat om irritaties en onrust om te zetten in helende, positieve energie. Je kunt dit beschouwen als ‘stoom afblazen’ wat uiteindelijk voor opluchting en verlichting zorgt. Het is een symbool van zuiverheid en sereniteit en staat voor harmonie en wijsheid. Lichamelijk behoedt de steen je tegen letsel en bevordert de werking van nieren, blaas, darmen en geslachtsorganen. Jade is een aardende steen die balans brengt tussen geest en lichaam. Jade zegt mij: ‘houd van jezelf, dan kan heling ontstaan’. Dit verwijst naar de werking op de hartchakra: kom eerst terug bij jezelf (houd van jezelf) en geraak in balans (kom in je centrum), vanuit dat rustpunt treedt (zelf)heling in werking. En heling bestaat vooral uit: Liefde! Daarmee heeft Jade een positieve invloed op je eigenwaarde en zelfliefde. Jade bevordert het (creatieve) denkvermogen en werkt inzicht gevend.

Actief en passief kristal; toepassingen

Jade CollectieJade is een licht actief kristal met voornamelijk een passieve werking. Dat houdt in dat Jade langdurig op of bij het lichaam gedragen kan worden. Tevens is Jade daardoor geschikt om naast of bij het bed te plaatsen. Leg deze steen alleen niet onder het hoofdkussen; dit kan een tegengestelde werking opleveren. In ruwe of geslepen vorm is Jade uitermate geschikt om in ruimtes te plaatsen waar veel gewerkt wordt of veel mensen aanwezig zijn. Jade creëert een harmonieuze en rustige sfeer.

 

Succesvolle combinaties met andere kristallen

Vooralsnog elke steen.

Reiniging

Jade is goed te reinigen door deze in een bakje water te leggen of onder stromend water te houden. Bij intensief gebruik de steen minimaal 1x per week reinigen.

Extra Informatie

Chakra: Tweede chakra (sacraalchakra of heilig been) en vierde chakra (hartchakra).

Endocriene klieren: Thymusklier (zwezerik) en pancreas/bijnieren.

Structuur: Monoklien; beïnvloedt beweging en perceptie.

Chemische samenstelling: NaAl(Si2o6). Hardheid: 6,5-7. Dichtheid: 3,3-3,5

    Gerelateerde berichten

Geef een reactie

http://blog.kruiderie.nl/kristal-van-de-week-jadeYou must be logged in to post a comment.

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa
© Kruiderie