SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Wat is Kristaltherapie?
30 juli 2012 door Marenubium

Wat is Kristaltherapie of Edelsteentherapie?

KristaltherapieAls je een beetje verdiept in de alternatieve geneeswijzen kom je vaak kristallen of edelstenen tegen. Omdat edelstenen nu eenmaal kristallen zijn, houd ik voor het gemak vanaf nu kristaltherapie aan.
Kristallen zijn echter weer mineralen, dus zou het eigenlijk Mineraaltherapie moeten heten. Of, om er nog dieper op in te gaan: Elementtherapie. Maar dat even terzijde.
Er is veel informatie beschikbaar op internet over kristallen en hun werking en toepassing.
Als leek zie je vaak door de bomen het bos niet meer.
Dat komt omdat er nog geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking van kristallen of hier nog niet voldoende aandacht aan besteedt is vanuit de reguliere geneeskunde.

Kristallen worden ingezet ten behoeve van genezing van de mens als een geheel. Daarbij wordt uitgegaan van de holistische visie: de overtuiging dat alles met elkaar samen hangt.
Het woord ‘holos’ komt van het Griekse woord dat ‘heel’ betekent.
Binnen de holistiek wordt de mens gezien als een eenheid/heelheid op lichamelijk, mentaal, sociaal en spiritueel gebied. Hierbij wordt een klacht, symptoom of ziekte gezien als een verstoring van de balans tussen de afzonderlijke gebieden (bestaansvormen).
De reguliere geneeskunde houdt zich voornamelijk bezig met symptoombestrijding waarbij behandeling gebaseerd is op toepassing van medicijnen in plaats van genezing van de mens als een geheel; er wordt niet verder gekeken dan de lichamelijke (en zichtbare) verstoring. Daarbij bestaat voor elk gebied een apart ‘specialisme’ waarbij de artsen of specialisten onderling geen of weinig samenwerking kennen. De mens wordt daarbij opgedeeld in stukjes en elk stukje wordt behandeld als een op zichzelf staand iets. De Holististiek gaat uit van een onderling verband tussen de verscheidene bestaansvormen van de mens.

Kristallen hebben niet een eenduidige werking en de therapeut die ze hanteert werkt vaak vanuit zijn of haar gevoel.
Dit gebeurt door een kristal af te stemmen op het lichaam van de client.
Daarbij is het zaak dat de therapeut zowel het kristal als het lichaam van de client weet aan te voelen. Hierbij treedt de therapeut voornamelijk op als een intermediair (‘tolk’).
Hoe gebeurt deze afstemming precies?
Dan moeten we ingaan op resonantie en frequenties:

Resonantie en frequenties

Resonantie en trillingEen kristal past bij je of niet. Met andere woorden: een kristal resoneert met je of niet.
En daar gaat het om: de resonantie. Korte uitleg: elk object bestaat uit moleculen die een bepaalde snelheid hebben. Dit noemen we trillen. Denk maar eens aan de natuurkunde lessen van vroeger. Zo’n trilling heet een frequentie. Als objecten met dezelfde frequentie met elkaar in aanraking komen dan ontstaat er resonantie. Beide objecten versterken elkaar en dan zal er meer trilling ontstaan. Tijdens resonantie treedt er een energetische uitwisseling op, waarbij beide objecten elkaar versterken/ondersteunen.
Uitgebreide uitleg over resonantie vind je op Wikipedia.
Elk kristal heeft zijn eigen trilling, net zoals elk mens, dier en voorwerp zijn eigen trilling heeft. Zelfs een kleur heeft zijn eigen trilling. Alles heeft daarmee zijn eigen frequentie; energiepatroon.
Dit energiepatroon is de blauwdruk van een object. Voor ons mensen zijn de meeste frequenties niet hoorbaar of zichtbaar. Echter wel voelbaar.
Als jij een bepaald object (sieraad, kleur of kledingstuk) mooi vindt, dan kun je zeggen dat deze ‘resoneert’ met je; op dat moment heb je het nodig en past deze bij je.
Zo’n zelfde object kan jou na verloop van tijd niet meer ‘aanspreken’ en leg of zet je het weg.
Net als bij mensen; ze komen en gaan in je leven, maar elk mens heeft invloed op een bepaalde periode in jouw leven.
Zoiets gebeurt ook bij een kristal: een kristal heeft een tijdelijke werking. Een tijdelijke invloed op jouw frequentie, waarbij deze tijdelijk even met jou resoneert en jouw trilling (=energetische blauwdruk) versterkt/ondersteunt.
En dat is wat het is: een versterking of ondersteuning. Kristallen genezen niet, ze ondersteunen slechts het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Tijdelijke ondersteuning

Bergkristal clusterBinnen het menselijk lichaam hebben alle organen hun eigen frequentie. Ook jouw gedachten en emoties hebben hun eigen frequentie. Deze frequenties verschillen van moment tot moment. Samen zorgen zij voor jouw (tijdelijke!) energetische blauwdruk die door een therapeut aanvoelbaar is. Een therapeut kan zich afstemmen op jouw energetische blauwdruk, en daarbij een passend kristal kiezen voor korte duur (lichaamsgerichte therapie) of langere periode.
Die keuze maakt de therapeut echter niet zelf: deze voelt slechts jouw trilling en die van het kristal aan.
Een kristal bestaat net als jouw organen uit diverse elementen (de chemische samenstelling waaruit een kristal is opgebouwd), en heeft derhalve ook zijn eigen frequenties die verschillen van moment tot moment. Een kristal heeft daarmee zijn eigen karakter; het ene kristal is daarmee het andere niet. De meeste therapeuten gebruiken dan ook verschillende kristallen van dezelfde soort.
Zoals eerder gezegd: een therapeut werkt als een intermediair tussen jouw lichaam en kristal.
Een kristal wordt altijd als tijdelijke ondersteuning aanbevolen; zowel menselijk als kristallijn lichaam zijn immers aan verandering onderhevig.

De juiste toon

Soms is jouw lichaam uit balans. Dat kan gebeuren door een trauma (psychisch), lichamelijk letsel (fysiek), ziekte of sociale gebeurtenis. Je energetische blauwdruk is daarmee ‘van slag’, die trilt dan niet zoals het hoort en is verstoord. Als je de frequentie zou kunnen horen, zou je kunnen zeggen dat je dan een ‘valse toon’ slaat of ‘uit de toon valt’. Bij Kristaltherapie wordt gekeken waar deze verstoring zich voordoet en welke kristallen resoneren met de verstoring of met het gebied om de verstoring heen. Doel is om jouw eigen frequentie weer op de juiste toonhoogte te krijgen. Dit kan door een enkel kristal tijdelijk bij je te dragen, of door een combinatie van kristallen. Belangrijk daarbij is wel dat de kristallen ook met elkaar resoneren, of neutraal ten opzichte van elkaar staan. Anders kunnen ze elkaar en jou tegenwerken.
Met lichaamsgerichte Kristaltherapie  wordt de client tijdens een sessie op elk gebied behandeld met kristalenergie; kristallen worden daarbij op of bij het lichaam geplaatst om elk gebied te ondersteunen en de lichaamsenergie of levensenergie in goede banen te leiden. Hierbij worden de kristallen als kleine energiecentrales ingezet: ze versterken als het ware de aanwezige energie om deze goed door te kunnen sturen. Je zou kunnen zeggen dat je dan in een versterkt energieveld ligt die jouw eigen frequentie omhoog t(r)ilt. Dit komt ten behoeve van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.
Hier komt ook kennis van chakra’s en meridianen bij kijken, evenals een deel uit de kleuren- of lichttherapie. Het is maar net waar de therapeut zich in heeft gespecialiseerd of welke middelen de therapeut ter beschikking heeft.

Bijzondere Krachtpatsers

KristalformatiesKristallen zijn krachtige energiecentrales: ze zijn eeuwenoud en gevormd door de natuurlijke elementen; vuur, water, aarde en lucht. Deze natuurkrachten zitten in de kristallen opgesloten. Sommige kristallen zijn snel en onder hoge druk gevormd (vulkaanuitbarstingen), sommigen langzaam (druppelend water). De vorming van een kristal bepaalt zijn chemische samenstelling en karakter. Kennis van de ontstaansgeschiedenis van een kristal is uitermate belangrijk bij kristaltherapie. Sommige kristallen hebben een giftige samenstelling en worden niet geacht direct op het lichaam te plaatsen. Mensen met een koper-, zilver- of goudallergie kunnen kristallen met sporen van deze metalen beter mijden. Hier en daar wordt van kristallen gezegd dat je er een waterelikser van kunt maken; kristallen worden daarbij in water gelegd waardoor het water wonderlijke eigenschappen zal krijgen. Het wordt aanbevolen dit water op te drinken of voor je planten te gebruiken. Dit is zeer zeker niet aan te bevelen: veel kristallen hebben oplosbare elementen in zich zoals kalk en gips. Andere kristallen zullen een chemische reactie vormen met het water. Een te hoog kopergehalte in een kristal kan kopervergiftiging veroorzaken. Laat je altijd adviseren door een deskundige voordat je zelf aan het experimenteren gaat.

Geinteresseerd? Maak dan nu gebruik van de tijdelijke korting op een kristalconsult!

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je weten welk kristal bij jou past? Kruiderie biedt haar lezers nu een tijdelijke blog actie aan: Voor slechts 25,00 euro krijg je een kristalconsult op maat. Je krijgt een rapport waar de werking van het kristal wordt uitgelegd en op welk gebied deze jou persoonlijk kan ondersteunen. Interesse? Stuur dan even een bericht met als onderwerp ‘Blog Actie-Kristallen’ en een kleurenfoto van jezelf mee. Je krijgt z.s.m. bericht terug en een uitgebreid kristalconsult!

 

    Gerelateerde berichten

Geef een reactie

http://blog.kruiderie.nl/wat-is-kristaltherapieYou must be logged in to post a comment.

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa
© Kruiderie